Klaipėdos – Krokuvos mokinių dirbtuvės

Klaipėdos – Krokuvos mokinių meno dirbtuvės vyko 2019m. birželio 23-30 dienomis.
Projektą finansavo Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondas „Jaunimo mainai“. Projekto metu patirti įspūdžiai, ilgam išliks visų, jame dalyvavusių, atmintyje. Krokuvoje bendravome su „Emmanuel“ gimnazijos mokiniais rusų, anglų ir lenkų kalbomis. Šiuo projektu siekėme didinti mokyklos bendruomenės ir mokinių sąmoningumą per bendravimo su Krokuvos mokyklos bendruomene užmezgimą ir palaikymą. Projekte buvo numatytos temos: „Daina – kiek daug ji pasako“, „Šokis – įsidėmėk, pakartok, išmok“, „Būk draugiškas, tolerantiškas, supratingas“, „Krokuva – vienas įspūdingiausių Europos miestų“. Visa tai buvo įgyvendinta per įvairias veiklas: menų dirbtuvės; pažintinis vakaras; susipažinimas su mokykla; ekskursijos, šokių, dainų, tolerantiškumo vakarai. Projekto veikloms įgyvendinti pasitelkėme komandines ir individualias veiklas; improvizacijas; kūrybiškumo ugdymo pratimus; kviestinių svečių paskaitas; pokalbius.
Viena svarbiausių gijų jungiančių šias dvi gimnazijas – krikščioniškos dorovės ugdymas. Turėjome galimybę pažinti vieni kitus, kartu pagiedoti krikščioniškas giesmes. Giesmės ypatingai skatino bendrumo jausmą.
Po bendrų veiklų moksleiviai dalyvavo įvairiuose edukaciniuose užsiėmimuose, ekskursijose po Krokuvos miestą. Išgirdome apie Krikščionybės svarbą lenkams ir kai kurių Krokuvos bažnyčių istorijas. Projekto metu mes aplankėme Krokuvos žemės ūkio universitetą, Veličkų druskų kasyklas. Ekskursija Veličkų druskų kasyklose mokiniams paliko ypatingą įspūdį. Šiose kasyklose darbininkų pastangomis yra įrengta nuostabaus grožio ir didingumo bažnyčia.
Paskutinę viešnagės Lenkijoje dieną, mes aplankėme „Street church“ gatvės bažnyčioje esančius benamius, kur moksleiviai savanoriavo, dalindami maistą beglobiams. Buvo malonu, kad mūsų giesmės patiko ir suteikė jiems dvasinio džiaugsmo. Vakaras užsibaigė bendra vakariene, nuoširdžiais pokalbiais.
Tokio pobūdžio projektai yra labai svarbūs jaunimui, ugdo jų sąmoningumą, draugiškumą, puoselėja krikščioniškas vertybes. Tikimės, kad projekto metu užmegztos pažintys ir draugystė su Krokuvos „Emmanuel“ gimnazija turės tęstinumą, bei įprasmins jaunimo reikalų departamento keliamus tikslus. Ateityje tikimės aktyviai dalyvauti tokio pobūdžio projektuose.

Projekto vadovė Milda